Bugün, 1 Mayıs 2024 Çarşamba

Havutça: Eğitim hakkından haraç almak eşkiyalıktır”

Havutça:  Eğitim hakkından haraç almak eşkiyalıktır”

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, üniversite öğrencilerinden Katlamalı Harç Sistemi” adı altında haraç alındığını söyledi. Havutça, Eğitim bir haktır. Bu haktan haraç kesmek eşkıyalıktır” dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, üniversite öğrencilerinden “Katlamalı Harç Sistemi” adı altında haraç alındığını söyledi.
Havutça, “Eğitim bir haktır. Bu haktan haraç kesmek eşkıyalıktır” dedi.
Havutça, birkaç üniversitenin dönem başında başlattığı “Katlamalı Harç Sistemi”ni Balıkesir Üniversitesinde de başladığı söyledi. Üniversite öğrencilerinin 2 bin lirayı aşan harç ödemek zorunda bırakıldığını ifade eden Havutça, “2011 yılında AKP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edilen ‘Torba Yasa’da ‘Katlamalı Harç Sistemi’ yürürlüğe konulmuştu. Ancak o dönemde öğrencilerin ve geniş halk kitlelerinin tepkisi nedeniyle ertelenmiş ama yürürlükten kaldırılmamıştı. AKP iktidarının uygulaması olan ‘Katlamalı Harç Sistemi’ 2015 yılında elden geçirilerek YÖK tarafından uygulanmaya konuldu.” diye konuştu.
Harç ücretinin haraca dönüştüğünü kaydeden Havutça, şöyle konuştu:
“Uygulama ile Ön Lisans Öğrencileri için 2’inci yıl, lisans öğrencileri için ise 4’üncü yıldan sonra alınan her ders için “ek ödeme” altında HAR(A)Ç alınmaya başlandı. Sistem öyle bir sistem ki, her bölüme katlamalı olarak ceza veriyor. Bu sebeple de harç ücreti haraca dönüşüyor. AKP iktidarı öğrencilerden harç adı altında haraç alıyor. Her vatandaşın temel hak ve hürriyetlerden eşitlik ve sosyal adalet gereklerince yararlanmalıdır. Eğitim bir haktır. Haktan haraç kesmek eşkiyalıktır. CHP olarak biz ikinci öğretimde okuyan öğrencilerden harç alınmaması için, devlet yurtlarında para ödemeden kalabilmelerine yönelik kanun teklifleri verdik. AKP ise öğrencilerin sırtına eğitim haklarından yararlanmamaları için yeni yükler bindiriyor.”



  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı